Uloga igranja nogometa na treningu

Learning is experience. Everything else is just information.

Albert Einstein

Nogometni trening

Danas u nogometnom svijetu postoji velik broj razmišljanja kako bi trebalo pristupiti nogometnom treningu, koja metodologija u radu je najefikasnija i u kojem obujmu bi određeni sadržaj trebao biti korišten na treninzima kako bi igrači mogli najviše napredovati, razvijati nogometne vještine, kognitivno usvajati taktičke principe odnosno kako bi se maksimalno izvukao njihov kapacitet u tehničko taktičkom smislu.

Poseban naglasak u svim diskusijama je rad u školama nogometa i to već od najmanjih uzrasta, zagića i limača. Odgovor zašto je to tako se već praktički nameće sam po sebi, od ključne je važnosti kroz faze nogometnog razvoja u školi nogometa igraču postaviti dobre temelje u tehničko taktičkom smislu kako bi mogao napraviti što kvalitetniji iskorak u svijet seniorskog nogometa.

I trained 3-4 hours a week at Ajax when I was little but played 3-4 hours everyday on the street. So where do you think I learnt football?

Johan Cruyff

Važno je za ovu temu spomenuti igranje nogometa na ulici, igralištima i livadama, upravo  se takva aktivnost u današnjem suvremenom svijetu događa u manjoj mjeri nego u prošlosti. Razlog tome je pojava moderne tehnologije i dodatne školske aktivnosti koju dijete treba ispunjavati. S obzirom na to da djeca danas puno manje provode vrijeme igrajući nogomet i sukladno tome, manje razvijaju svoje nogometne vještine kroz igru na igralištima, danas dolazi do veće važnosti kakvi će se sadržaji provoditi na treningu  u klubovima jer to je djetetu praktički jedina aktivnost gdje u nekom većem vremenskom trajanju razvija svoje nogometne vještine. 

Upravo zbog nedostatka sati koji se provode igrajući nogomet, potrebno je igrače stavljati u takve situacije na treningu. Naravno, neće se zanemariti ostali specifični sadržaji kao što je razvoj tehničkih elemenata, ali ti tehnički elementi se i razvijaju kako bi, u punom kontekstu nogometne igre, oni funkcionirali što bolje, i kako bi se razvijali igranjem nogometa.

Igranje nogometa unutar nogometnog treninga

Learning is not product of teaching. Learning is the product of the activity of learners.

John Holt

S obzirom na to da je u ovom članku fokus na zagiće i limače, treba dodatno pojasniti tezu da bi se nogomet trebao igrati više na treningu, ali što to točno znači igrati nogomet? Svaki sadržaj u treningu koji ima situaciju u kojoj igrač komunicira s igračima, svojima i protivničkim, verbalno i neverbalno, ako donosi odluke na temelju suigrača,  protivnika, prostora i vremena te kako će tu odluku tehnički izvesti onda se radi o igranju nogometa.

Igranje nogometa može biti u jednakom brojčanom omjeru ali i u korist određene grupe, npr 4v2, 6v3, 3v1 ali u ovom tekstu fokus je na igranje nogometa između dvije ekipe s jednakim brojčanim odnosima. Igra 11 v 11 sigurno nije efikasna za tako mlade igrače nego treba težiti sučeljavanjima 3v3, 4v4, 5v5, 6v6. Razlog zašto treba težiti manjim omjerima je zato što će igrači prvenstveno imati više nogometnih akcija s loptom a što više ima nogometnih akcija, logično je da će se igrači brže razvijati. Svaki igrač ima mnogo kontakta s loptom i treba rješavati upravo to mnoštvo nogometnih problema. Druga stvar je prostor, u igri 11v11 dimenzije terena nisu adekvatne fizičkom razvoju djeteta te bi im nogomet na tako velikom prostoru bio iznimno zahtjevan a u manjim brojčanim odnosima dimenzije terena su manje i dolazi do puno golova što automatski povećava uzbudljivost igre a ujedno i većeg motiva kod djece. Ako primijetite da na treningu Vaše dijete ima premalo takvog sadržaja, budite uvjereni da će se puno sporije razvijati od one djece koje će imati takav sadržaj na treningu. Isto tako obratite na pozornost u kojem brojčanim omjerima i na kojem prostoru se igra odvija jer takve stvari igraju važnu ulogu kao što sam napomenuo. 

Uz brojčani omjer i dimenzije terena bitno je i trajanje igre. Kada se igra odvija u manjim brojčanim odnosima, npr 3v3, 4v4, to je puno intenzivnije nego 9v9, samim time i trajanje igre treba biti prilagođeno upravo tome. Što su manji omjeri igra je intenzivnija i trajanje je kraće a što su veći omjeri, igra je ekstenzivnija i trajanje je duže. Ako igru 3v3 stavite da traje predugo, npr. 10 minuta u komadu igračima će to biti fizički izuzetno zahtjevno, s dužim trajanjem broj akcije će padati te će ono još bitnije, kvaliteta nogometnih akcija biti sve lošija. Uz to organizam se neće oporaviti za idući blok igre, što naravno, utječe na kvalitetu igre. 

Osim trajanje igre, bitna je i pauza između blokova igre. Npr. igra 4v4, nije isto igrati 15 minuta u komadu i 3 puta po 5 minuta. Ti blokovi pauze omogućavaju da se tijelo odmori, što mu omogućava da u idućem bloku bude odmornije za nogometne akcije kao što su dodavanje, primanje, dribling, itd. Nakon 5 minuta jednog bloka igre dijete neće biti umorno i ne bi bio problem fizički da odigra 15 minuta u komadu ali upravo s tim odmorima će se dobiti na kvaliteti igre. Ako se igra 15 minuta u komadu, igra će s trajanjem postati ekstenzivnija i broj nogometnih akcija će s trajanjem pasti za razliku od situacije kada se igra odvija u blokovima jer će kroz tih 15 minuta igra biti intenzivnija i broj nogometnih akcija će biti veći a i kvalitetniji. Djeca koja u klubovima igraju nogomet u dugotrajnim vremenskim intervalima bit će u zaostatku u odnosu na djecu koja igraju u kraćim intervalima. Manji broj nogometnih akcija i lošija kvaliteta izvedbe tih akcija će rezultirati lošijim nogometnim razvojem Vašeg djeteta.

IGRA KAO REFERENTNA TOČKA RAZVOJA MLADOG NOGOMETAŠA

Cilj ovog teksta nije da na nogometnom treningu treba samo igrati igre 4v4,5v5, itd, te da drugog sadržaja ne bi trebalo biti, naprotiv, ono što želim reći je da su takve igre i utakmice vikendom referentna točka za razvoj djeteta i u takvim igrama koje se kompleksne, najbolje možete vidjeti nivo razvoja Vašeg djeteta. Uz to dijete se razvija u takvim realnim situacijskim uvjetima jer je stalno suočeno s rješavanjem novih problema tako da je i više nego evidentno zašto bi igranje nogometa u jednakom brojčanom odnosu trebao biti sadržaj svakog treninga. Također, svaki trening ima svoj cilj i tematiku, u treninzima zagića i limača, fokus će biti na razvoj tehnike, kao što je kontrola lopte, primanje i dodavanje, dribling, itd.

Npr. ako imate trening primanje lopte, i kroz trening se koriste sadržaji koji uvježbavaju taj tehnički element, bilo bi dobro da se na kraju treninga odigra nogomet, npr. 5v5 gdje će zahtjev biti da igrač mora obavezno imati 2 dodira i to će ga tjerati da svaki put treba primiti loptu i nakon toga se može odigrati igra bez tog pravila. Zamislite koliko će puta Vaše dijete ponoviti taj tehnički element u najrealnijim uvjetima za razlika od djeteta koji neće dobiti instrukciju da treba uvijek primiti loptu u razno raznim situacijama. 

Tehnika se razvija da bi upravo u najkompleksnijim uvjetima bila najefikasnija, a ako ne stavite dijete u takve uvjete, njegov će razvoj biti usporen. Tijekom treninga se vježba primanje lopte u jednostavnijim situacijskim uvjetima a kao kruna svega na kraju treninga se dijete stavlja u kompleksnije uvjete kako bi se testiralo naučeno, kako bi se dodatno razvijala tehnika u kompleksnijim uvjetima te kako bi se uvidjele greške koje ubuduće treba ispravljati. 

Netko će reći da je u takvom situacijskom načinu treniranja nije moguće razvijati se, da je igračima preteško ali činjenica je da se od najmanje dobi igra nogomet sa svom svojom kompleksnošću i nepredvidljivošću. To se događa svaki dan u školi, na ulici i tijekom utakmica njihovih klubova. Odmah od početka bačeni su u dubinu procesa učenja tijekom svojih vikend utakmica, zagići 7v7 a limači 9v9 i tom formatu igranja nemaju nikakav problem, te su sposobni u tehničko-taktičkom smislu odigrati utakmicu.

Sometimes in life, your situation will keep repeating itself until you learn lesson.

Brigitte Nicole

Iako je njihov natjecateljski nogomet simplificiran u smislu brojčanog omjera, njihov nogomet također sadrži problematiku koju ima odrasli nogomet, razlika je naravno u rješavanju problema, gdje će odrasli rješavati neusporedivo bolje te probleme iz očitih razloga, zbog biološkog odrastanja a i zbog nogometnog razvoja koji je na većem nivou. Nogometna akcija kao i u odraslom nogometu ima svoju poziciju na terenu, moment, smjer i brzinu. Prirodno, mladi igrači će u tim faktorima puno griješiti ali i na taj način će najviše i napredovati a i uvijek se može sadržaj na treningu prilagoditi nivou razvoja djeteta ali sadržaj ne smije izgubiti karakteristike nogometne igre.

Zaključak

Cilj ovog teksta je upoznati roditelje pojedinim stručnim aspektima nogometnog treninga ali ono još bitnije da prepoznaju kakav podražaj njihova djeca imaju na treningu odnosno da li je taj nogometni trening razvojniji za njihovo dijete i sukladno s tim da upišu dijete u klub koji funkcionira po tim principima jer će to biti dugoročno bolje za njega.

Već od najmanje dobi moguće je stvoriti dobre temelje za daljnji nogometni razvojCilj je suočiti se s problemima a ne bježati od njih, kako u raznim životnim situacijama pa tako i u nogometu, rješavanje problema, u ovom slučaju nogometnih, je ključ nogometnog razvoja. Nijedan sadržaj neće eksponirati te probleme kao sama igra nogometa. U svakom treningu potrebno je igrati nogomet u jednakom brojčanom odnosu po parametrima koji su opisani u tekstu kako bi dijete ispunilo svoj potencijal i maksimalno napredovalo. 

Sama igra treba biti referentna točka u nogometnom razvoju djeteta. Povukao bi jedan nenogometni primjer u kojem je situacija referentna točka u treningu a to su policijski specijalci, oni u svom treningu simuliraju situacije koje ih mogu dočekati u njihovoj službi kao što je pljačka banke, talačka kriza, itd. Da ne uvježbavaju takve situacije kako bi efikasno mogli reagirati u takvim situacijama? Kada gledate u suštini nema razlike u nogometnom treningu i treningu specijalaca ali razlika je u posljedici greške, koja u navedenom primjeru može biti pitanje života ili smrti, dok u nogometu to nije slučaj i vjerojatno je to jedan od razlog zašto ne vlada konsenzus oko situacijskog učenja u nogometu.

 

Autor:Tomislav Brezović

Izvor: https://90plus.blog/