Smjena trenera u nogometnoj školi i negativne posljedice po djecu

Smjene trenera u nogometnoj školi su realnost za klub, trenere, roditelje i djecu. Neke smjena trenera su opravdane, dok su druge utemeljene na krivim stvarima. Smjene koje se dogode iz pogrešnih razloga nisu dobre i treba ih izbjegavati. Prvi korak je da znamo koji elementi za smjenu nemaju pokrića.

Što je smjena trenera, a što zamjena?
Smjena trenera je kada se treneru iznenadno otkaže suradnja prije dogovorenog roka. Trenutak dogovorenog završetka ugovora je obično planiran na kraju kalendarske godine ili nogometne sezone. Odluku o smjeni trenera u omladinskoj školi donosi uprava kluba, rijeko sam voditelj škole.

Prilikom smjene trenera trener može ostati raditi u istom klubu, samo tom prilikom dobije neko novo radno mjesto, odnosno ekipu.

Zamjena ili promjena trenera je kada klub zamjeni momčadi dvama trenerima. Zamjena trenera se obično događa na kraju sezone dio je politike klubova. Kao što djeca promjene učitelja na kraju četvrtog razreda.

Ponekad zamjena trenera može biti nenadana mimo dogovorenih pravila. To se može dogoditi zbog odlaska jednog trenera iz kluba ili bolesti. Također zamjena trenera se može koristiti kao degradacija trenera, što poprima karakteristike smjene trenera.

Negativni učinci smjene ili zamjene trenera u školi nogometa
Stres i tjeskoba izazvane promjenom trenera
Mlađa djeca imaju sklonost da se vežu za svog trenera. Nogometni trener je za većinu njih ideal koji žele postići i kojeg iznimno cijene.

Naglom smjenom trenera djeca mogu osim šoka osjetiti tjeskobu. Oni se mogu osjetiti na neki način krivim zbog toga što je njihov trener dobio otkaz. U najgorim slučajevima neka će djeca upasti u depresiju iz koje će se teško izvući.

Sve to vrijeme njihov razvoj će usporiti ili prestati. Moguće je da se to njihovo stanje reflektira na kvalitetu igre. Nuspojave i njihova težina ovise od djeteta do djeteta i osobnog odnosa kojeg su razvili s trenerom.

Nedostatak kontinuiteta
Česte promjene trenera mogu biti kaotične za djecu. Ali ne moraju nužno izazvati jake emocionalne probleme. Ono što će sigurno izazvati su razvojni problemi ili nogometni.

Svaka promjena trenera vraća određene stvari na početak. Ona je u ostalom novi početak kako za trenera tako i za djecu. Bar što se čini njihovog odnosa.

Osim što se treneri razlikuju po karakterima oni se razlikuju po shvaćanju nogometa, pristupa radu, metodologiji rada i načinu na koji bi željeli da im igrači igraju. Za sve to je potrebna adaptacija.

Mijenjamo li često djetetu trenera ono će slovo ”A” učiti nekoliko puta dok do slova ”Z” neće uspjeti doći- To će uzrokovati rupe u znanju. Jednostavno ne želimo da do toga dolazi.

Nesigurnost
Djeci je potrebna sigurnost više nego odraslim osobama. Njima trebaju sigurni rituali. Razvoj se događa u sigurnom okruženju. Klub koji (pre)često mijenja trenera ne ulijeva sigurnost mladom igraču. Kako će se igrač osjećati zaštićeno ako trener nema minimalnu razinu zaštite i poštovanja?

Sve to će doprijeti produbljivanju osjećaja nesigurnosti koji je i onako prisutan u povećanom omjeru kod tinejdžera. Osjećaj povjerenja je važan kako bi igrač mogao prebroditi visoke zahtjeve zadržavajući vjeru u sebe.

Učestale smjene trenera i te kako mogu poljuljati nogometaševu sliku o sebi. Tada će na površinu isplivati sve ono što nosi nesigurnost. Loša igra i dostajanje od nogometa.

Osim što se treneri razlikuju po karakterima oni se razlikuju po shvaćanju nogometa, pristupa radu, metodologiji rada i načinu na koji bi željeli da im igrači igraju. Za sve to je potrebna adaptacija.

Loši sportski rezultati
Daleko od toga da trener ne smije biti smijenjen zbog lošeg rada, ali isključivo sportski rezultati ne bi trebali biti primaran razlog smjene. Također se trenerov rad ne smije gledati samo kroz prizmu rezultata. Na sportske rezultate može utjecati mnogo faktora kao što su razlika u kvaliteti djece i pojedinaca. U mlađim dobnim kategorijama jedno ili dvoje djece može napraviti ”rezultatsku” razliku.

Na žalost u hrvatskoj su loši rezultati još uvijek jedan od vodećih razloga smjene trenera ili zamjene u mlađim dobnim skupinama. Razloga ima mnogo, a glavni je nepostojeći kriteriji ocjenjivanja rada trenera i napretka igrača.

Konflikt s roditeljima
Trener bi trebao znati na primjeren način komunicirati s roditeljima kako ne bi došlo do konflikta. To je bi trebao biti uvjet rada u školama nogometa.

Ipak trener nije jedini razlog zbog kojeg dođe do svađe. Ponekad roditelji mogu započeti konflikt s trenerom jer im se ”ne sviđaju metode rada”, ”žele bolje rezultate”, ”traže veće povlastice u odlučivanju” što često nisu legitimni razlozi.

Pritisak na upravu kluba koja nema kapaciteta, znanja ni volje zaštiti trenera može rezultirati smjenom trenera. Takav način ponašanja nije stran u hrvatskim klubovima. Na žalost po trenera, djecu i društvo.

Korupcija
Trgovina utjecajem je prisutna u svi porama hrvatskog društva, u nogometu bliješti punim sjajem. U sustavu gdje nema kontrole rada, ciljeva i planova za svaku odluku se može naći opravdanje. Pa tako je relativno lako opravdati odluke kojima se trguje utjecajem.

Jednostavnim rječnikom postoji velika vjerojatnost da će neki trener biti postavljen pa i onda smijenjen iz razloga koji nema puno dodirnih točaka s njegovim radom.

Takav način funkcioniranja nije dobar jer lošijeg trenera ne zamjenjuje kvalitetniji nego trenera s manjim utjecajem zamjenjuje trener koji ima veći utjecaj.

Zaključak
Svjedočio sam brojnim smjenama svojih kolega, ali i svojima. Gledajući iz današnje perspektive neke od smjena su bile opravdane, ali nisu sve.

Prateći situaciju u nogometu još uvijek imamo prevelik broj smjena ili zamjena trenera koje nisu opravdane. Takve smjene čine štetu mladim nogometašima, nogometu u cjelini, ali i društvu. Ono što je zabrinjavajuće ne vidim kako će se u budućnosti smanjiti pogreške prilikom smjena trenera.

Autor:Damir Škarić

Izvor: https://90plus.blog/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)