Principi nogometne igre- čemu služe i zašto ih je dobro poznavati?

Change your opinions, and keep to your principles.

Victor Hugo

Principi nam pomažu da usavršimo igru. Nakon što se upoznamo sa pravilima, prinicipi nam otkrivaju što da radimo kako bi dominirali igrom. Poznajete li vi koncept nogometne igre, te možete li uz pomoć zakonitosti objasniti nogometnim laicima kako da igraju bolji nogomet?

Kada primjenjujemo principe?
Kada imamo nekog novog, poput djeteta i želimo mu objasniti kako da igra nešto što nikad nije iskusio postoje određeni postupci pomoću kojih ćemo ga pripremiti za početak igre.

1) Objašnjenje igre (pravila, zadaci)
2) Principi u igri (na što treba obratiti pažnju)
3) Uključiti ga da igra (usvajanje igre uz mentorstvo)
4) Slobodna igra (eksperimentiranje i usavršavanje)

U pravilu ove točke vrijede gotovo za sve igre. One su univerzalne za sve igre od onih društvenih, video ili sportskih igara. Želimo li dijete naučiti ”Čovječe ne ljuti se” prije nego što krene u igru trebali bi s njim proći prve dvije točke. Objasniti mu pravila (tko je pobjednik, što ako se dobije broj 6 na kocki…?). Nakon toga slijede principi igre (dobro je imati figuricu u pripremi). Kad primijetimo da je sve jasno, tada novopečenog igrača bacamo u vatru uz nazor. Postoji vjerojatnost da neke stvari nisu u potpunosti jasne iz pravila ili principa , pa ga tako korigiramo.

Tek kad je igrač usvojio pravila i sve principe s početka puštamo ga na igra samostalnije. Prilikom te igre on će se naći u brojnim situacijama gdje će morati donositi različite odluke i analizirati postupke tih odluka.

Što je princip?
Evo nekoliko definicija što je princip s interneta kako bi dobili bolju sliku samog značenja te riječi:

”Princip je temeljna istina ili prijedlog koji služi kao temelj za sustav vjerovanja ili ponašanja ili za lanac zaključivanja.”

”Princip ili načelo je vrsta pravila, uvjerenja ili ideje koja vas vodi.”

”Princip je temeljni izvor ili osnova nečega.”

”Princip je usvojeno pravilo ili metoda za primjenu u djelovanju.”

Kad pročitamo navedene citate možemo definirati što je princip nogometne igre.

Principi nogometne igre su univerzalne smjernice i napuci koji olakšavaju akterima nogometne utakmice da ostvare što kvalitetniju igru. Poznavanje nogometnih principa i njihovo korištenje podiže vjerojatnost nogometne ekipe za uspjehom na utakmici, dok pojedincima pruža veću efikasnost unutar momčadi.

Dok nogometna pravila daju okvir u kojem se igra odvije (što se smije, a što ne i kakve su posljedice kršenja regulativa), nogometni principi odgovaraju na drugo pitanje. Nogometni principi nam trebaju odgovoriti na pitanje- što ako? Koje je najbolje rješenje za igrača s loptom? Kako se treba ponašati momčad bez lopte?

Kako poznavanje principa utječe na nogometnu igru?
Poznavajući nogometne principe igrač ili skupina igrača će moći prepoznati najbolja rješenja u moru ponuđenih mogućnosti. Trenirajući principe nogometaši će odluke donositi brže i pouzdanije. To ne znači da će igrač uvijek donijeti pravu odluku. To samo znači da će vjerojatnost za pravom odlukom biti povećana.

Razlika između dobrog i odličnog igrača nije isključivo u kvaliteti nogometnih odluka. Brzina reakcije je iznimno važna. Principi pomažu nogometašu da se fokusira na ono najvažnije što se događa na terenu. Tako filtrira i selekcionira važno od manje važnog. U tom slučaju će brže donijeti odluku. Kad je nogomet u pitanju govorimo o djelićima sekunde.

Kao primjer možemo navesti šah. Osim kvalitete poteza šah se igra i na vrijeme. Ako igraču istekne vrijeme on će izgubiti partiju bez obzira na položaj i kvalitetu figura na ploči. Principi prilikom otvaranja partije omogućuju majstorima da gotovo bez razmišljanja, automatizmom, odigraju prvih desetak kvalitetnih poteza ,čuvajući vrijeme za razmišljanje za središnju fazu igre.

Principi nogometne igre su univerzalne smjernice i napuci koji olakšavaju akterima nogometne utakmice da ostvare što kvalitetniju igru. Poznavanje nogometnih principa i njihovo korištenje podiže vjerojatnost nogometne ekipe za uspjehom na utakmici, dok pojedincima pruža veću efikasnost unutar momčadi.

Mogu li nogometaši sami naučiti principe nogometne igre?
Kroz duže vrijeme, te uz pravilo pogreške i pokušaja neki bi igrači mogli sami naučiti princip nogometne igre. Mnoga djeca će naučiti postulate nogometne igre na ulici ili školskom igralištu. Koliko će to biti brzo ovisi o psihološkom profilu djeteta, okolini kojom je okružen i vremenu koje ima na raspolaganju .

Poanta treniranja nogometa je da ono što bi djeca naučila kroz duži niz godina, mentor odnosno trener skrati. Kvalitetan trener može višestruko ubrzati proces. Također dok učimo sami pitanje je kakve će kvalitete biti naše znanje odnosno koliko ćemo rupa imati. One se mogu pretvoriti u Ahilovu tetivu kad je u pitanju karijera.

Principi ne padaju sami od sebe. Za njih je potrebno promišljanje. Monopoly je jedna od najpopularnijih društvenih igara. Uvjeren sam da su rijetki oni koji nemaju iskustvo s igranjem Monopolija Pravila igre su vam manje-više poznata. Većina od vas preferira pojedini način igre. On može biti u skladu s principima, ali ne mora. Da li ste sigurni da poznajete sve principe Monopoliya i da bi ste ih mogli prenijeti djeci?

Poanta treniranja nogometa je da ono što bi djeca naučila kroz duži niz godina, mentor odnosno trener skrati. Kvalitetan trener može višestruko ubrzati proces.

Evo nekih principa iz Monopolya:
Ne isplati se graditi hotele– puno ulaganja slab povrat s toga je bolje imati tri kućice
Ne isplati se kupovati zelena zemljišta– najlošiji omjer uloženog i dobivenog, skup razvoj
Željeznica se pokazuje vrijednom
U početku izbjegavaj zatvor-kasnije ga koristi
Najbolje graditi kućice 6-7 polja iza kućica protivnika- najveća vjerojatnost da će zbroj dvaju kockica biti 6 pa je manja vjerojatnost od bankrota

Da li ste bili upoznati s ovim principima? Da li ste iznenađeni sa saznanjima i da li će te korigirati vašu igru? Oni nisu jedini principi. Također oni nisu garancija pobjede. Oni nam pomažu da ostvarimo što više pobjeda. Milijuni igrača diljem svijeta igraju tu igru bez da su svjesni svih principa. Gube mnoge partije misleći da nisu imali sreće.

Kako i kada učiti principe nogometne igre najmlađu djecu ?
U onom trenutku kad djeca nauče pravila nogometne igre, odnosno cilj igre dobro je da započnemo s principima nogometa. Većina djece je sposobna razumjeti osnove nogometne igre u dobi od sedam godina. Tada mogu shvaćati pravila igre i ponašanja.

Početnicima se olakšava učenje nogometnih principa tako da ih se stavlja u manje grupe od najviše četiri-pet igrača kako bi lakše prepoznali situacije te imali dovoljno ponavljanja za utvrđivanje znanja.

Principi nogometne igre se uče igrajući nogomet uz mentorstvo. Trener je figura koja bi trebala usaditi ključne principe nogometne igre. Obrasci dobrog ponašanja se najbolje usvajaju u ranoj dobi. Razvoj se u mladenačkoj dobi intezivno odvija ako počiva na kvalitetnim temeljima.

Kako igraju nogometaši koji poznaju principe nogometa?
Nogometaši koji poznaju principe igre odlično surađuju sa svojim suigračima. Kao momčad izgledaju uigrano. Takvi igrači znaju točno, koja je njihova uloga unutar ekipe. Oni mogu prepoznati osobne pogreške i brže ih korigirati. Takvi su sportaši sposobni kritički ispravno ocijeniti svoju igru.

Igrač koji je usmjeren na principe svoje igre teško može biti izbačen iz tračnica za vrijeme igre. Odluke suca, negativan rezultat i loša atmosfera oko igrališta gube na važnosti i utjecaju.

Koji su najčešći problemi kod učenja nogometnih principa?
Prvi i osnovni problem je što se djecu ne uče principi nogometne igre. Većina početnika dobiva nogomet na kapaljku. Ne uče kroz nogometnu igru nego kroz elemente nogometne igre. Upravo se kroz taj način treniranja ne mogu integrirati principi u trening.

Sljedeći problem je da trener podučava igrače pogrešnim principima. Prilikom igranja utakmica šalje im upute koje nisu u skladu s principima. Tako se grade loši obrasci ponašanja u igri koje je kasnije teško ispraviti. Jednom kad se ukorijeni loša navika potrebno je puno energije u njeno ispravljanje. To može dovesti do prekida razvoja .

Trener ili roditelj mogu poznavati principe ali ne znaju koji je efikasan način za učenje. Problem se pojavljuje kada želimo znanje prenijeti prvenstveno kroz teoriju. Ploča i video zapis su korisni kao dodatak kvalitetnoj vježbi. Nogomet se dominantno uči kroz iskustvo igranja. Umjetnost je prenijeti znanje indirektno kroz vježbu. Eksplicitan i verbalan put se koristi kod starijih igrača ili kao pomoćno sredstvo. Puno priče , malo rada ne donosi željene rezultate.

Nogometaši koji poznaju principe igre odlično surađuju sa svojim suigračima. Kao momčad izgledaju uigrano. Takvi igrači znaju točno, koja je njihova uloga unutar ekipe. Oni mogu prepoznati osobne pogreške i brže ih korigirati. Takvi su sportaši sposobni kritički ispravno ocijeniti svoju igru.

Koji su principi nogometne igre?
Želimo li nuditi nogometne savjete potrebno je poznavati principe nogometne igre. Ti principi se mogu podijeliti na osnovne principe igre i njihove subprincipe. Ti subpricipi su različite vrste nogometne taktike kojima se služe treneri u dominaciji nad protivnikom.

Svaka faza nogometne igre ima svoje principe. Jedni principi vrijede dok je momčad u posjedu lopte dok su principi za ekipe bez lopte drugačiji. Sukladno tome principe nogometne igre ću podijeliti po fazama igre. Neću navesti sve principe i subprincipe, zadržat ću se samo na osnovnim principima.

Ekipni principi
Faza napada
Pozicioniranje – optimalno raspoređivanje igrača po terenu kako bi ekipa imala što više rješenja po dubini i širini
Osvajanje prostora- nudi se i traži rješenja iza leđa protivničkih linija (pogotovo obrambene)
Brzina- održavaj visoku dinamiku napada (kretanje igrača i lopte/osvajanje prostora) kako bi se preduhitrila obrana

Faza obrane
Pritisak- radi pritisak na napadače kako bi se povratio posjed lopte (izazivanje pogreške) i smanjila kvaliteta napada (vrijeme i prostor za organiziranje igre)
Pokrivanje- rasporedi se tako da pružaš podršku igračima ispred sebe i iza sebe
Usmjeravanje- u svrhu destrukcije napada treba spriječiti dodavanja prema golu odnosno prisiljavati protivnika da odigrava povratne lopte ili pasove u stranu ispred obrambenih linija

Individualni principi u nogometu
Kad nazovete telekom s određenim problemom dobit će te automatsku sekretaricu koja će vas navoditi. Ako imate situaciju ”A” onda pritisnite tipku 1. Ako imate situaciju ”B” birajte broj ”2”. I tako dok se ne dođe do korijena. Situacije u nogometu su također problemi. Mozak je efikasan u njihovom rješavanju ako radi automatski na dobro uhodanom programu. Taj program diktiraju principi.

Ima li vaše dijete problema u nogometnoj igri vjerojatno nije zreo da svati nogometne principe, nema dovoljno iskustva da ih sam shvati (praksa), nitko mu ih nije objasnio ili dobio je pogrešne upute od roditelja ili trenera. Vrijedi suprotno za dijete koje izvrsno rješava nogometne zadatke. Najbolje je kombinirati ispravnu teoriju, veliku praksu i kvalitetno mentorstvo.

Kako bi trebalo utrenirati mozak nogometaša?
U nastavku dajem korake i redoslijed pitanja koje bi se trebao pitati igrač s loptom?
1) Mogu li iz ove situacije postići gol?
Ako možeš, uvijek gledaj da postigneš gol.

2) Što ako ne mogu postići gol?
Ako ne možeš ti, gledaj da dodaš loptu onom igraču koji je u najboljoj poziciji za postići pogodak- asistiraj.

3) Što ako ne mogu asistirati?
Dodaj loptu onom igraču koji ispred sebe ima najmanje obrambenih igrača.

4) Što ako ne mogu dodati loptu iza leđa protivničkih igrača?
Uputi loptu onom igraču ispred protivničke linije.

5) Što ako uopće ne mogu dodati?
Pokušaj se izboriti za bolju situaciju.

Što ako nemam loptu?
1) Mogu li direktno uzeti loptu?
Ako možeš što prije povrati posjed lopte.

2) Što ako ne mogu povratiti loptu?
Spriječi odigravanje lopte prema naprijed blokiranjem i zatvaranjem prostora.

3) Što ako ne mogu spriječiti okomito dodavanje iza mojih leđa?
Spriječi okomito dodavanje igraču u sredini terena, usmjeri loptu boku (uspori napad)

4) Što ako ne mogu spriječiti ni jedno dodavanje?
Pruži pomoć suigračima koji to mogu.

Ima li vaše dijete problema u nogometnoj igri vjerojatno nije zreo da svati nogometne principe, nema dovoljno iskustva da ih sam shvati (praksa), nitko mu ih nije objasnio ili dobio je pogrešne upute od roditelja, odnosno trenera.

Zaključak
Nogometni principi ne postoje da bi ih se djeca slijepo držala. Oni postoje kao pomoć u učenju i razumijevanju nogometne igre. Ukazuju na svari na koje bi se igrač trebao uzeti u obzir kao prioritet unutar igre. Nogometaš s postavljenim principima brže i lakše djelovati u igri.

Igranje bez principa nas čini izgubljenima. To je obično slučaj s početnicima koji besciljno trče (ili stoje) na terenu nemajući ideju što bi se moglo dogoditi ili što bi trebali napraviti. Ta faza traje kratko, dok igrač ne dobije prvi dojam. Problem je što bez dobrog usmjeravanja (coachinga) sportaš može usvojiti pogrešne principe. Oni vode do loše igre.

Koliko sam nogometaš poznaje principe može se vidjeti kroz igru, ali nije nužno. Zbog toga je najsigurnije razgovarati s djetetom. Da bi to mogli morate sami prostudirati nogomet. Šteta od pogrešnog savjetovanja je velika. Samim tim što vam dijete otvoreno i bezuvjetno vjeruje ne propitkujući vašu stručnost.

Autor:Damir Škarić

Izvor: https://90plus.blog/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)