Posjet UHNT-a Paris Saint Germanu

PSG IZVJEŠTAJ

U periodu od 4.10.do 7.10.2021 koliko sam proveo u radnom i studijskom posjetu FC Paris Saint German-u,imao sam priliku proći kroz cjelokupni sistem rada i organizaciju ,kako u mlađim kategorijama od U-17 do U-19 ,tako i prvoj momčadi (Seniorima).

Ovaj posjet ne bi bio moguć bez pomoći dobrog prijatelja i kondicijskog trenera prve momčadi Nicolasa Mayera koji je napravio sve da mi otvori vrata kluba i napravi jedan kvalitetan i sadržajan program za moja 4 dana.Uistinu sam se osjećao kao kod kuće i dobrodošao,zato mu se ovom prilikom i javno zahvaljujem.Ulazak neutralne osobe kao što sam ja u ovako veliku organizaciju je moguć u rijetkim situacijama a reprezentativna stanka je upravo to,jer je manji volumen svakodnevnog rada za trenere i samim tim stres je manje prisutan.Zbog velikih Covid 19 restrikcija u kretanju po samom objektu ali i zbog pravila da nema slikanja i snimanja unutar centra seniorske momčadi,nažalost nisam bio u mogućnosti napraviti neke „ekskluzivnije fotografije“.

 

Prvi dan je protekao u posjeti trening centru gdje sam prijepodne nazočio treninzima kategorija U-17 i U-19,dok sam u posljepodnevnom terminu imao sastanak na temu metodologije rada u prvoj momčadi sa Miguelom Dàgostinom koji je uz Jesusa Pereza najbliži suradnik Mauricia Pochettina od samog početka njegovog trenerskog puta,te nakon toga i sastanak sa voditeljem škole nogometa kako bi saznao više o selekciji trenera te njihovoj metodologiji.Zanimljivo je da PSG u svojoj akademiji ne dovodi previše igrača van Pariza,jedini igrač doveden je Xavi Simons,Nizozemski supertalent koji je došao iz Barcelone.Škola nogometa je podijeljena u dva dijela,od 6 do 13 godina je temeljna faza razvoja i tamo su uglavnom treneri koji nisu u punom radnom odnosu te su stožeri manji.Dok je od 13 do 19 godine selektivni proces vrlo jasan i uvjeti za rad zajedno sa stožerima svih momčadi su na najvišoj mogućoj razini.

Trening centar „ Centre De Formation Du PSG.“ je podijeljen na dva dijela između kojih prolazi glavna cesta,u jednom dijelu treniraju samo generacije od U-15 do U-19 te dok u drugom dijelu treniraju seniori.

Centre De Formation Du PSG-Dio centra gdje treniraju generacije od U-15 do U-19

 

 

 

 

 

Treninzi su u jutarnjim terminima,kako za mlađe kategorije ,tako i za prvu ekipu.

Što se tiče modela igre i koncipiranja treninga u U-15,U-17 i U-19 sve je bazirano na maksimiziranju individualne kvalitete i prema tome se određuje sustav igre i sami model igre.Primjerice,ako su dva igrača sa najvećim potencijalom u U-17 grupi po poziciji napadači,tada se sustav prilagođava njima i igra se sa dva napadača,bez obzira na sustav igre u ostalim kategorijama.

Također nema prevelikog povezivanja sa modelom rada u prvoj momčadi,prvenstveno zbog česte promjene trenera ali i zbog loših prethodnih iskustava sa istim načinom rada.

U-19 generacija je pod vodstvom Zoumane Camare,bivšeg igrača PSG-a i Intera iz Milana koji je na kratko bio i u stožeru Thomasa Tuchela.

U razgovoru sa njim on mi je naglasio da igrači gotovo svaki trening rade u dvije odvojene grupe(nekad isti sadržaj nekad različiti ali sa istim ciljem) do samog kraja treninga kada se spajaju i imaju završni dio treninga zajedno kroz taktičku igru .Koristi se uglavnom sintetičkom i situacijskom metodom rada te su treninzi nešto duljeg trajanja od 90-120 min.

Primjer treninga U-19.

10`Specifićni aktivacijski poligon

20`Taktički rad u dvije grupe -linijski-obrana

Group 1:4V4+1 zonska obrana

Group 2:3v3 faza obrane-pritisak na loptu.

25`Taktički rad u dvije grupe-faza napada

Groupa 1:Automatizmi u fazi napada i suradnja vezni,krilni,napadač.

Group 2:4V4 progresija u posjedu i napadanje prostora u dubinu.

30 `Game 7v7+1+2 GK

15`Dopunski rad (istrčavanje)za igrače koji nisu dobili optimalno opterećenje kroz trening.

Primjer igre sa zonama 4v4+1:

Drugi dan je počeo kao i prethodni sa treninzima U17 i U-19 od 10:00 te sam nakon toga imao priliku proanalizirati protekli trening i metode rada sa trenerima momčadi i njihovim članovima stožera.Stručni stožer U-19 se sastoji od Glavnog trenera,2 pomočna trenera,2 kondicijska trenera,analitičara,fizioterapeuta i osobe zadužene za opremu(Kit manager).

Sa Zoumanom Camarom,U-19 glavnim trenerom nakon treninga.

Poslijepodnevni termin je bio rezerviran za korektivne treninge po pozicijama sa U-19 i za posjet prvoj momčadi koja je imala dupli program treninga za taj dan,kako je bila reprezentativna stanka to je značilo da su večinom mlađi igrači bili na treninzima prve momčadi(Seniora).Na korektivnim treninzima su se uglavnom radile tehničke korekcije i položajna tehnika,prvi dodir,timming otvaranja i sl.

Na sastanku sa prvom momčadi imao sam priliku porazgovarati sa kondicijskim trenerima te saznati detaljnije kako oni planiraju i programiraju opterećenja u odnosu na situacije sa utakmicama 2 x tjedno,reprezentativnim stankama itd.Nakon razgovora za 3 glavna kondicijska trenera dojma sam da je u ovakvom okruženju volumen posla i  odgovornost puno veća ali i spremnost na kompromis vrlo važna.Također sam primjetio da kondicijski treneri u PSG-u imaju puno više nogometnog znanja iz domene glavnog trenera kako bi što lakše implementirali ideje glavnog trenera kroz svakodnevni rad.

Na zajedničkoj večeri imao sam priliku razgovarati više o načinu edukacije trenera u Francuskoj te iznijeti neke razvojne mogućnosti za sve Hrvatske trenere koji i danas imaju reputaciju dobrih trenera u Francuskoj,kako od Tomislava Ivića tako i do Nike Kovača kojeg Francuske kolege smatraju vrlo dobrim trenerom. 

 

Treći dan je određen za trening prve momčadi u prijepodnevnom terminu dok sam posljepodnevni dio iskoristio za ručak sa članovima stožera prve momčadi gdje smo u malo opuštenijoj atmosferi razgovarali o svakodnevnici njihovog rada ,svim iskustvima i izazovima sa kojima se susreću.

Nakon jutarnjeg treninga sam imao priliku razgovarati sa analitičarima i odjelom za sportsku znanost prve momčadi.

Prvi pomoćnik Mauricia Pochettina ima svoj stožer od dva analitičara i jednog sportskog znanstvenika koji mu svakodnevnog donose filtrirane kvantitativne i kvalitativne informacije i podatke kako bi se napravio novi filter za glavnog trenera te nakon toga još jedan filter informacija za igrače (video analize i individualne sastanke..).Tu su još osobe zadužene za snimanje i montažu videa sa treninga itd.

 

Četvrti dan je bio kraći zbog mog povratka u Norvešku te sam iskoristio priliku da pogledam još jedan trening U-19 generacije i prije samog polaska prisustvujem zajedničkom ručku sa kondicijskim trenerom Nicolasom Mayerom iz prve momčadi i cijelim stožerom U-19 jer su taj dan seniori imali slobodan dan.

 

Kad bi morao ukratko sažeti dojmove ovog motivirajućeg putovanja i iskustva nakon 4 dana svakako bih izdvojio neke smjernice za trenere:

Adaptacija

U radu sa prvom momčadi gdje je toliko velik broj snažnih osobnosti(personality) koji su već osvojili sve što se moglo osvojiti,najvažnije je svakodnevna prilagodba/adaptacija na dnevnu dinamiku u okruženju.Primjerice na dan kad sam ja došao Mbappe je dao izjavu za medije kako želi otići na ljeto,to je potpuno promjenilo cijelokupnu dinamiku i atmosferu,Mauricio Pochettino je umjesto lakše tjedna sa manje utakmica dobio dva,tri dana od 4 sata intervjua na temu Mbappe.

Rad na razvoju osobnog potencijala

Ono što sam uočio kod svih ljudi iz stožera prve momčadi je to da su svi poligloti i da vladaju sa nekoliko stranih jezika kako bi olakšali period prilagodbe  igračima koji ne govore francuski ali i kako lakše komunicirali sa novim glavnim trenerima.Također je važno učenje jezika kako bi otvorili nova tržišta.

Planiranje

U 4 dana koliko sam proveo u kontaktu sa trenerima ,nisam u niti jednom trenutku čuo  da se nešto dugoročno planira,kako sam bio bliže seniorskom nogometu tako je bilo i planiranje kraće,najviše 2 tjedna,gotovo je nemoguće sa sigurnošću predvidjeti kako će momčad izgledati za 14 dana.

 

Jednostavnost

U ovom vrlo kompleksnom okruženju bio sam zatečen jednostavnošću komunikacije i pristupa,treneri su bili potpuna suprotnost od igrača,vrlo skromni,čvrsto sa nogama na zemlji ,bez markirane odjeće,skupih auta i luksuznih restorana.Vrlo „openminded“ i sa dobrim smislom za humor i energijom.Imao sam osjećaj da tko god bi došao u njihovo okruženje nakon nekoliko dana bi se osjećao kao dio okruženja.

 

Nadam se da sam vam barem malo uspio približiti strukturu i način rada kluba na nivou PSG-a ,vjerujem da smo otvorili vrata na dobar način i da će za sljedeći posjet klubu kao što je PSG ili neki drugi biti još više mogućnosti za sve Hrvatske trenere .

Na kraju svega moram reći da je ovo iznimno iskustvo puno lakše doživjeti nego napisati jer je jako puno informacija u kratkom periodu i koliko god da sam pokušao rezimirati dan po dan ostaje osjećaj da je puno više toga ostalo za podijeliti .