Ljeto je najbolje vrijeme za nogometni kamp

Nogomet ljeti

S krajem školske godine prestaju i nogometne obaveze u klubovima. Završavaju službena natjecanja te se više ne održava većina nogometnih turnira. Nakon toga obično dolaze kolektivni godišnji odmori. Vrijeme trajanja ljetne pauze nije strogo definirano nego ga propisuju klubovi. Odmor ovisi o politici kluba ali i natjecanjima za sljedeću sezonu.

Uvijek ima djece koja s nestrpljenjem čekaju kraj tekuće sezone kao i one koja su tužna što nogometne terene moraju zamijeniti s morem, plažama, planinama i rijekama ili gradskim asfaltom. Nema ništa loše u odmaku od svakodnevne rutine. Dobro je da se djeca isključe od pritisaka svakodnevnih obaveza. Promjena kolotečine je dobro došla.

Ono što se roditelji pitaju da li treba dijete napraviti pauzu od nogometa i zamijeniti nogomet drugim aktivnostima? Pri tome roditelji trebaju znati da su oba izbora sasvim u redu za dijete. Pogrešno bi bilo nametati nogomet za vrijeme ljeta. Također nogomet u ljetnom periodu ne može štetiti.

Ljeto je period gdje se može postići izuzetan napredak u nogometnu za onu djecu koja istinski vole nogomet. Dugi i topli dani, rasterećenost obavezama i dostupnost društva koje voli nogomet je odličan koktel za nadogradnju vještina. U tih dva mjeseca se može kumulirati ogromna količina nogometa da je rezultat čudesan. Nogomet na livadama, plažama, parkovima, asfaltima i kombinacija svih njih oblikuje izvrsnog igrača.

Osim neobaveznog nogometa koji je poželjan i ne može se nadomjestiti ljeti postoje organizirana treniranja. To se provodi u ljetnim kampovima. Oni mogu biti odličan izbor za djecu koja vole nogomet. U kampovima se fuzioniraju one stvari koje ljeto i nogomet čine toliko privlačnim i zabavnim.

Dobro organizirani kamp može izazvati sve one osjećaje za kojima dijete žudi kroz cijelu godinu. On ima sasvim drugu ulogu od uloge nogometa u klubovima i na svakodnevnim treninzima. U nekoliko dana i li jednu sedmicu, koju traje nogometni kamp dijete ne može naučiti igrati nogomet. Znanje se ne može naći preko noći. Preko noći se može dogoditi ljubav. Bez ljubavi će netko teško doći do znanja.

Ljetni kamp je ujedno odmor od pritisaka svakodnevnih rezultata, dok je sadržajno popunjen nogometom. On u djetetu daje određenu slobodu i samostalnost odmicanjem od roditelja, a ipak u isto ga vrijeme uči disciplini jer postoji program i obaveze. Nova lica, druga djeca i trener stvaraju situacije gdje se gradi osobnost i uče socijalne vještine u sigurnom okruženju. Upoznaju se nova mjesta, gradovi i kultura na djeci prikladan način.

Isplativost ulaganja u nogometni kamp je višestruka. Osim direktnih učinaka nogometnih kampova postoje i oni neizravni. Slanje djeteta u nogometni kamp možete postaviti kao poticaj da izvršava svoje godišnje obaveze. Tada kamp dolazi u vidu nagrade. Ono što pri tome morate pripaziti da prilikom određivanja kriterija za kamp birate one čimbenike koje ovise o djetetu. Trud, zalaganje i disciplina su poželjni dok treba izbjegavati rezultate, bodove i golove.

Vrste nogometnih kampova

Postoje nekoliko vrsta kampova. Prva vrsta kampova su kampovi koje organiziraju domaći klubovi. Oni služe kako bi se djeca i treneri unutar kluba više povezali. Donose osjećaj zajedništva i pripadnosti klubu. Oni su dobar ispušni ventil nakon naporne sezone i priprema za sljedeću. Drugim riječima jedan dobar team building.

Druga vrsta kampa su kampovi koji nose imena europskih klupskih velikana. U hrvatskoj su to kampovi FC Barcelone, FC Real Madrida i Milana. Uz njih možemo slobodno pridodati i kampove GNK Dinama u regiji. Oni služe kako bi se marketinški promovirali klubovi te u selektivne svrhe. Najbolje ocjenjeni igrači dobiju priliku posjetiti trening kamp kluba domaćina. Zamislite sreću djeteta kad mu se saopći da je osvojio sedmodnevno treniranje u svom omiljenom klubu? Gotovo svi polaznici kampa će biti presretni samo da treniraju u dresovima svojih idola i dobiju koji suvenir za uspomenu.

Treća vrsta kampa su bazirana više na metodologiji rada nego na selektivnom procesu kao prethodni. To su kampovi u kojima se ističe učenje nogometnih vještina. U njima sudjeluju mješovite skupine. Glavni cilj ovakvih kampova je upoznavanje roditelja i djece s inovativnim pristupima u radu ili nastavak godišnje suradnje kroz ljeto. Primjeri takvih kampova su Brazilska škola nogometa i Coerver Coaching kampovi. Rad na navedenim kampovima je usmjeren na razvoj tehnike. U nekim drugim kampovima ciljevi mogu biti drugačiji.

Vratarski kampovi su posebna priča. Obuka vratara je specifična te zahtjeva jedan drugačiji pristup. Vratari mogu profitirati na svim kampovima ali ovo su kampovi koji najbolje odgovaraju njihovim potrebama. Imate li vratara u obitelji onda je ljetni vratarski kamp logična opcija. Vratarskih kampova i metodologija ne nedostaje. Odabir je na roditelju i djetetu. Kako bi bili sigurni da li je to pravi kamp za vaše dijete raspitajte se prije kampa ili odvedite svog vratara na probni trening kod organizatora.

Posljednja vrsta kampa je ona najvrjednija. To su selektivni kampovi koje organiziraju savezi. Može ga organizirati Hrvatski nogometni savez ili lokalni županijski savez. Njegova svrha je okupljanje najtalentiranijih igrača u državi ili regiji. Tako zagrebački nogometni savez organizira nogometni kamp za četiri uzrasta pionira u Medulinu.

Na tom kampu sudjeluje reprezentacija pionira grada Zagreba skupa sa svojim trenerima i pomoćnicima. Ovakav kamp služi kao preteča igračima za reprezentaciju. Nogometaše se testira, prati i priprema na terenu ali i izvan njega kako bi u budućnosti neki od bili spremni zaigrati za reprezentaciju. Specifičnost ovoga kampa je da se ne plaća sudjelovanje na njemu. Treba ga zaraditi.

Nogometni turniri vs nogometni kampovi

Kampovi koštaju. Oni su najskuplja izdvajanja koja roditelji mogu izdvajati u nogometu. Jedan dan kampa može koštati kao dvije- tri mjesečne članarine. Zbog toga se roditelji teže odlučuju poslati dijete na nogometni kamp. Umjesto kampova roditelji su skloniji nogometnim turnirima koji su jeftiniji i njima zabavniji. Važno je znati da su kampovi i turniri sasvim drugačijeg sadržaja, pristupa i daju drugačiji rezultat. Oni se ne bi trebali poništavati. Vjerujem da bi dijete trebalo imati iskustva i s kampova kao i s turnira.

Ono što roditelji mogu napraviti je biti taktični. Ako imaju prilike da pošalju dijete na kamp i turnir da to učine umjesto da ga pošalju na dva ili tri turnira bez kampa. Nogometne članarine nisu toliko visoke. Izdvajanjem viška novaca i mjesečnom štednjom može se olakšati slanje djeteta na turnir. Prihvatite ovo kao savjet ne kao pravilo. Ono što odgovara za većinu djece možda ne odgovara za vašeg nogometaša. Netko bi samo kampove drugi isključivo turnire.

Turniri grade momčadski duh. Odnose unutar ekipe, uigranost i momčadsku komparabilnost. Naglasak je na nogometnim utakmicama i igri. Kampovi razvijaju individualni duh. Oni su fokusirani na pojedinca, osobni razvoj i trenažni proces. Obe stvari su važne i treba ih njegovati kroz balansiranje.

Zaključak

Raspitajte se o nogometnim kampovima. Oni se održavaju kroz cijelu godinu, međutim oni najkvalitetniji kampovi su krajem proljeća i ljeti u vrijeme školskih praznika. Odlazak na kamp je dobro planirati unaprijed, početkom sezone. Iskoristite li u potpunosti mogućnosti koje nude kampovi, oni će biti isplativi usprkos visokoj cijeni.

Na kamp bi trebao ići visoko motiviran sportaš koji je svojim trudom i zalaganjem kroz duže vrijeme izborio i zaslužio sudjelovanje u njemu. Slanje igrača koji nisu motivirani ne donosi rezultate niti preporučujem.

Autor:Damir Škarić

Izvor: https://90plus.blog/