Koje su najčešće greške trenera u radu s djecom?

 

Koje su najčešće greške trenera u radu s djecom?

Treneri uključeni u rad s djecom moraju nužno razumjeti i prihvatiti dadjeca nisu mini odrasli.Rad s djecom specifično je polje rada za svakog trenera. Jer trener, osim što djeluje na sportski razvoj djece, ima i vrlo važnu ulogu u njihovomodgoju. A to može biti često, kako se pokazalo, važnije od roditeljstva.Većina mladih trenera ne razumije da glavni odgojni element u radu s djecom mora biti igra. Nema boljeg načina upijanja nogometnog znanja od učenja kroz igru. Nisu slučajno planetarne ikone poput Pelea i Maradone savladale svoje nogometne vještine kroz igru, igrajući nogomet na cesti s vršnjacima. Obrazovni utjecaj trenera na mlade igrače najviše se očituje u formiranju njihovih radnih navika i discipline, te u sustavu vrednovanja. Neosporno je da je trener uzor svakom djetetu, model željenog ponašanja i moralnih vrijednosti. Vrijednosti koje djeca usvajaju tijekom trenažnog procesa su nezamislive. Zbog svega toga je način suradnje i komunikacije trenera s djecom vrlo je važan.

Treneri trebaju dobro paziti na ono što govore djeci jer oni sve shvaćaju doslovno. To se odnosi i na kritike. Djeci treba precizno opisati što čine krivo. Treba im dati jasan savjet kako ispraviti greške. Također, neka vam ne bude teško pohvaliti djecu. Kad vidite uspješan nastup, zaustavite igru ​​i pokažite djeci zašto je izvedba uspješna. Pohvale imaju vrlo pozitivan utjecaj na djetetovo samopouzdanje. Za razliku od kritike. U radu s djecom morate biti posebno oprezni s kritikama. Kritike, ako su uopće potrebne, treba smanjiti na najmanju moguću mjeru. Ako već kritiziramo, kritiku treba usmjeriti isključivo na ponašanje djeteta, a ne na osobnost djeteta. Ona se mora izreći na način koji će motivirati dijete da promijeni ono što nije u redu i da se ne osjeća povrijeđeno. Postoji mnogo nogometnih trenera koji svoj rad usmjeravaju isključivo na natjecanje i rezultat. Posljedica takve politike je da djeca koja su rezerve ostaju zanemarena. Oni nemaju priliku doživjeti osjećaj pobjede i poraza. Sva djeca koja su pozvana na utakmicu moraju se osjećati važnima. Osnovni cilj svih trenera koji rade s djecom trebao bi biti – sretna, vesela i zadovoljna djeca.

Ako djeca od trenera već u djetinjstvu nauče voljeti nogomet i sport, potpuno je nevažno hoće li postati vrhunski igrači ili neće. Njihova ljubav prema nogometu i sportu razvijat će se i dalje. Bez obzira hoće li igrati u amaterskom klubu, ili će postati navijači, volonteri ili sportski dužnosnici. Zahvaljujući nogometu treneri djecu pripremaju za život. Treniranje djece vrlo je odgovoran i zahtjevan posao. Vrlo je žalosno što je ovaj posaopodcijenjen. Rad s djecom je rudarski posao, daleko od medijske pozornice, s najneobjektivnijim kritičarima u svijetu (roditeljima). Ipak,uvjeren sam da taj posao nitko od vas koji radite s mlađim uzrasnim kategorijama ne bi mijenjao ni za što na svijetu zbog dječjeg osmijeha.

IZVOR: BLOG www.marijan.hizak.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)