Kako se provodi nogometna selekcija u Hrvatskoj?

The man who says he can, and the man who says he can’t are both correct.

Confucius

Što je nogometna selekcija?

Nogometna selekcija u Hrvatskoj je proces probiranja svih nogometaša s ciljem da se popis kandidata svede na jednu momčad. Kruna selektivnog procesa je seniorska (muška i ženska) momčad Hrvatske nogometne reprezentacije. To ima smisla u kontekstu Hrvatskog nogometnog saveza, kao vrhovne nogometne organizacije koju čine regionalni savezi i klubovi unutar saveza. Selekcija za nacionalnu selekciju uključuje najširi spektar nogometaša. a to su igrači koji su stariji od 16 godina i imaju hrvatsko državljanstvo. Da bi se došlo do završnog filtra potrebno je proći niz drugih manjih selekcija. Selekcija je složen i dinamičan proces koji traje godinama.

 

Prvi stupanj selekcije – selekcija u matičnom klubu

 

Prvi vid selekcije provodi se nakon što se dijete-igrač upiše u nogometni klub. Obično se to događa u kategoriji predtakmičara, zagića ili limača. Trener ekipe u koju je došao igrač, komparira njegove vještine s vještinama druge djece i tako stvara prve pretpostavke o njegovom potencijalu. Promatrajući ga kroz treninge i utakmice, stavlja ga u određenu kategoriju. Može ga okarakterizirati kao igrača s naprednim vještinama unutar tima, osrednjim vještinama, ili ispodprosječnim vještinama.

O politici kluba ovisi što će napraviti s djetetom za koje se procjeni da ima ispodprosječne vještine u odnosu na svoje vršnjake u klubu.

Opcije su:

1. Zadržati ga unutar ekipe (ako klub ima samo jednu ekipu) – jer svako dijete nam je bitno.

2. Ne primiti ga u ekipu (klub ima samo jednu ekipu) – najvažnija nam je kvaliteta ekipe.

3. Zadržati ga, ali ga preraspodijeliti u ekipu koja odgovara njegovim sposobnostima (klub ima više ekipa jednog godišta – bitna su nam i djeca i kvaliteta igrača).

Osim pasivnog načina selekcije, gradacije već upisanih igrača unutar kluba, provodi se i aktivna selekcija. Takav način selekcije je karakterističan za klubove koji imaju širok utjecaj, zahvaljujući dobrom statusu unutar zajednice u kojoj djeluju. Oni aktivno provode selekciju prateći igrače iz drugih klubova, te dodatno “lobiraju” ne bi li privoljeli određene igrače da se pridruže njihovom klubu.

“Po mom sudu, dobro sam igrao i očekivao sam da budu zadovoljni sa mnom. Međutim, prije isteka dogovorenog roka prišao mi je tadašnji direktor Hajdukove škole Marin Kovačić. Odmah sam osjetio negativnu energiju. Rekao mi je da još nije vrijeme za mene u Hajduku. Nikad neću zaboraviti taj trenutak. Bilo je to prvo veliko razočarenje na mom nogometnom putu. U početku se nisam mogao pomiriti s tom odlukom. Kao ni hladnim načinom na koji mi je priopćena”

Luka Modrić

Drugi stupanj selekcije – županijska selekcija

 

Drugi korak u selektivnom procesu je regionalna selekcija igrača. U Hrvatskoj svaka županija ima svoj savez (Zagrebački nogometni savez, Nogometni savez Sisačko moslavačke županije, Nogometni savez Splitsko dalmatinske županije…).

Županijski nogometni savezi organiziraju prvu službenu regionalnu selekciju igrača U-11 kategorije (ulazni mlađi pioniri). Na prvoj selekciji su dužni sudjelovati svi klubovi članovi ŽNS-a koji imaju igrače tog uzrasta. Obično svaki klub, ovisno o kvaliteti igrača i njegovom statusu, uključi nekoliko svojih najboljih igrača, ili najboljeg igrača u selektivni proces.

U Zagrebu se selektivni proces provodi u nekoliko etapa i u njega je izravno uključeno oko stotinjak dječaka iz gotovo svih klubova u gradu. Prvi selektivni proces ZNS-a kreće u veljači i traje do lipnja. U tom eliminacijskom procesu odabire se momčad od dvadesetak igrača, koja odlazi na ljetni kamp u Medulin. Igrači koji su odabrani u reprezentaciju ZNS ne moraju nužno ostati u njoj kroz sve godine nogometne edukacije. Popis selektiranih igrača može se s vremenom promijeniti. Igrači koji nisu izabrani u selektivnu momčad ZNS-a također se nastavljaju pratiti.

Treći stupanj selekcije- regionalna selekcija

 

Hrvatska se u nogometnom smislu dijeli na 5 regija:

SREDIŠTE – centar je Zagreb (Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Karlovačka, Sisačko moslavačka i Krapinsko zagorska županija).

SJEVER – centar je Koprivnica (Varaždinska, Međimurska, Koprivničko križevačka, Bjelovarsko bilogorska i Virovitičko podravska županija).

ISTOK – centar je Osijek (Osječko baranjska, Vukovarsko srijemska, Brodsko posavska i Požeško slavonska županija)

ZAPAD – centar je Rijeka (Primorsko goranska, Istarska i Ličko senjska županija)

JUG – centar je Split (Zadarska, Šibensko kninska, Splitsko dalmatinska i Dubrovačko neretvanska županija)

U pionirskom periodu U-11 do U-15, županijske selekcije regionalnih središta međusobno se sastaju kroz utakmice i kampove. Na kraju procesa izabire se pet selekcija središta. Tako se izabere stotinjak igrača za koje se smatra da su najtalentiraniji u Hrvatskoj. Ti igrači u dobi od 14 godina idu na završni ljetni kamp.

Četvrti stupanj selekcije – nacionalna selekcija

 

Najmlađa nogometna nacionalna selekcija započinje s kategorijom igrača U-15 (kadeti). Igrači za nacionalnu reprezentaciju biraju se nakon završenog kampa regija za U – 14 igrače. Osim igrača iz hrvatskih klubova, kadetskoj nogometnoj reprezentaciji pridružuju se igrači koji igraju u inozemnim klubovima. Nacionalne reprezentacije u toj dobi sastavljene su uglavnom od igrača rođenih iste godine, s iznimkom perspektivnih igrača koji nastupaju u konkurenciji sa starijim igračima.

 

Peti stupanj selekcije – A i B reprezentativne momčadi

 

Peti i završni stupanj selekcije je izbor igrača za mladu U-21 reprezentaciju i seniorsku momčad. Za te momčadi konkuriraju najbolji igrači i one su vrh selektivne piramide.

Cilj selektivnog procesa trebao bi biti prepoznavanje što više budućih A reprezentativaca, u što ranijoj dobi, kako bi dobili najbolju moguću nogometnu edukaciju kroz proces školovanja. Ne postoji idealan sustav selekcije. Događa se da pojedini igrači ne budu prepoznati kao potencijalni reprezentativci u ranijoj dobi. Takvi igrači i dalje imaju mogućnost da se izbore za reprezentativni status, kroz razvoj karijere u starijoj dobi.

 

Autor:Damir Škarić

Izvor: https://90plus.blog/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)