Kako izgleda podjela nogometaša po kategorijama?

Dobna i kvalitativna podjela

Djeca u školama nogometa dijele se u dobne skupine. Obično su te skupine određene prema starosnoj dobi igrača, iako ne mora biti slučaj. U klubovima koji imaju veći broj djece, svako godište ima svoju kategoriju, odnosno ekipu. Nogometni klubovi iz manjih sredina, koji nemaju veći broj igrača, znaju spajati dva susjedna godišta u jednu momčad.

Osim podjele po godištima (koja je bitna za službena takmičenja), sportski kolektivi mogu podijeliti igrače i po razini vještine i umijeća koju igrači posjeduju. Kvalitativna podjela je subjektivna procjena škola nogometa, koja služi trenerima i djeci kako bi  trenažni sadržaj provodili po ujednačenim skupinama. Određene škole nogometa mogu posjedovati više momčadi unutar jedne kategorije. Kao primjer navodim dvije momčadi pionira jednog kluba, od kojih se kvalitetnija momčad pionira takmiči u većem rangu, dok se kvalitetom lošija momčad takmiči u nižim rangovima (ligama) natjecanja.

Selekcija

Kojoj će kvalitativnoj skupini igrač pripasti, u pravilu određuje glavni trener te ekipe. Svoj subjektivni dojam trener može provjeriti određenim testiranjima i konzultacijama s kolegama.

Kad govorimo o natjecanjima, treba spomenuti da postoje službena pravila koja određuju za koju kategoriju igrač smije nastupati, a koja propisuje Zagrebački nogometni savez. Kao primjer, navodim pravilo da igrači nemaju pravo nastupa na službenim natjecanjima ZNS-a dok ne navrše 6 godina.

Pravo nastupa za klubove

Igrač ima pravo nastupati na službenim natjecanjima (prvenstvene i kup utakmice) samo onih kategorija kluba za koje je registriran. Ima pravo nastupa za limače i zagiće Dubrave, ali nema pravo nastupa za limače Dubrave i zagiće Trnja, na primjer.

Sportska iskaznica je službena isprava kojom se potvrđuje pripadnost igrača klubu. Prije svake utakmice klub je dužan predočiti iskaznicu sucu, ili delegatu susreta. Bez predočenja sportske iskaznice, neposredno prije utakmice, igrač ne može nastupiti za klub bez obzira na obavljenu registraciju.

Registrirani igrači, s predočenom sportskom iskaznicom ne mogu nastupiti na službenim natjecanjima, ako nemaju važeću liječničku potvrdu, izdanu u sportskoj ambulanti nakon obavljenog zdravstvenog pregleda. Liječnike potvrde istječu 6. mjeseci nakon izdavanja.

Savez može na određeno vrijeme uskratiti pravo nastupa, odnosno privremeno suspendirati igrača zbog nesportskog ponašanja. Obično su to blaže kazne u trajanju od jedne do dvije utakmice, zbog dobivenih kartona za vrijeme utakmice. Ali isto tako kaznene mjere mogu biti i dugotrajne, do šest mjeseci, ili čak godine dana zabrane igranja nogometa.

Prava nastupa za klupske kategorije

Igrač smije nastupati za više kategorija unutarjednog kluba. Bez iznimke igrač može nastupiti za jedan stupanj stariju dobnu kategoriju, iako po datumu rođenja pripada mlađoj dobnoj kategoriji. Zagić ima pravo igranja za limače, dok limači imaju pravo nastupa za mlađe pionire. Ipak, igrači ne mogu nastupati za sve kategorije u klubu bez ograničenja. Kadet koji nema navršenih 16. godina može nastupati za juniore samo uz odobrenje liječnika. Mora obaviti specijalistički pregled u sportskoj ambulanti.

Zagrebački nogometni savez ne dopušta da igrač nastupi na službenim natjecanjima za dvije različite kategorije u jednom danu. Ako je netko igrao za zagiće u subotu, za limače smije igrati tek u nedjelju.

Igrači nemaju pravo nastupa za mlađe dobne skupine, osim u iznimnim situacijama. Savez u dogovoru s liječnikom može odobriti igraču privremeno pravo nastupa u mlađoj dobnoj kategoriji, ako djetetova biološka starost ne oprati kronološku dob i na taj način igrač fizičkim izgledom i kapacitetima zaostaje za svojim vršnjacima.

 

Sve djevojčice koje se takmiče u ligama s dječacima, imaju pravo nastupa za godinu dana mlađu kategoriju.

 

Dobne kategorije u školi nogometa

Ovako izgledaju dobne kategorije natjecatelja u Zagrebačkom nogometnom savezu, počevši od najmlađe dobne skupine pa do najstarije:

PREDTAKMIČARI         mlađi  od 8 godina

ZAGIĆI  (U-9)                       8 i 9 godina

LIMAČI (U-11)                     10 i 11 godina

MLAĐI PIONIRI (U-13)      11 i 12 godina

STARIJI PIONIRI (U-15)     13 i 14 godina

KADETI (U-17)                   15 i 16 godina

JUNIORI (U-19)                    17 i 18 godina

 

Seniori

Osim navedenih kategorija u nogometnoj školi postoji i kategorija seniora, ili popularno nazvana ”prva momčad”. Seniorske momčadi mogu biti amaterske, ili profesionalne. Ne postoji određena najviša dobna granica za nastup u seniorskoj momčadi, jedini uvjet je zdravlje igrača koje se utvrđuje liječničkim pregledima. Svi juniorski igrači imaju pravo nastupa za seniorsku momčad bez posebnih dozvola.

Najmlađa dob s kojom se može nastupati za seniorsku momčad je navršenih 16. godina, uz predočenje specijalističkog liječničkog pregleda.

Autor:Damir Škarić

Izvor: https://90plus.blog/